لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک ( بخش اول )
این لایحه در که تاریخ 1358.11.17 به تصویب رسیده است ، در مورد روش قانونی خرید و تملک اراضی و املاک برای در جهت اجرای برنامه های عمومی، عمرانی و نظامی دولت ، می باشد که وکیل پایه یک ، مفاد این لایحه را در این مطلب در اختیار شما قرار می دهد :
ماده 1 – هرگاه برای اجرای برنامههای عمومی، عمرانی و نظامی وزارتخانهها یا مؤسسات و شرکتهای دولتی یا وابسته به دولت، همچنینشهرداریها و بانکها و دانشگاههای دولتی و سازمانهایی که شمول قانون نسبت به آنها مستلزم ذکر نام باشد و از این پس “دستگاه اجرایی” نامیدهمیشوند به ارضای، ابنیه، مستحدثات، تأسیسات و سایر حقوق مربوط به اراضی مذکور متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی نیاز داشته باشند و اعتبارآن قبلاً وسیله “دستگاه اجرایی” یا از طرف سازمان برنامه و بودجه تأمین شده باشد “دستگاه اجرایی” میتواند مورد نیاز را مستقیماً یا به وسیله هرسازمان خاصی که مقتضی بداند بر طبق مقررات مندرج در این قانون خریداری و تملک نماید .
ماده 2 – برنامههای مذکور در ماده یک شامل برنامههای است که اجرای به موقع آن برای امور عمومی و امنیتی “دستگاه اجرایی” لازم و ضروریباشد. ضرورت اجرای طرح باید به تأیید و تصویب بالاترین مقام اجرایی “دستگاه اجرایی” برسد.
برای دسترسی به شماره مشاوره حقوقی به سایت مشاوره حقوقی مراجعه نمایید .
تبصره 1 – دستگاه اجرایی موظف است برای اجرای طرح حتیالمقدور از اراضی ملی شده یا دولتی استفاده نماید. عدم وجود این قبیل اراضیحسب مورد باید به تأیید وزارت کشاورزی و عمران روستایی یا سازمان عمران اراضی شهری در تهران و ادارات کل و شعب مربوط در استانها رسیدهباشد.
تبصره 2 – اداره ثبت اسناد و املاک محل مکلف است محل وقوع وضع ثبتی ملک را با توجه به نقشه ارائه شده حداکثر ظرف 15 روز از تاریخاستعلام پاسخ دهد.
مشاوره حقوقی رایگان ، در این سایت برای شما فراهم گشته است .
ماده 3 – بهای عادله اراضی، ابنیه، مستحدثات، تأسیسات و سایر حقوق و خسارات وارده از طریق توافق بین “ دستگاه اجرایی” و مالک یا مالکین وصاحبان حقوق تعیین میگردد.
تبصره 1 – در صورت توافق در مورد بهای عادله هرگاه مبلغ مورد معامله یا خسارت هر یک از مالکین بیش از یک میلیون ریال نباشد “دستگاهاجرایی” میتواند رأساً نسبت به خرید ملک و پرداخت خسارات اقدام نماید و هرگاه مبلغ مورد معامله یا خسارت هر یک از مالکین بیش از یک میلیونریال باشد بهای خرید ملک یا میزان خسارت و انجام معامله باید به تصویب هیأت مقرر در ماده 71 قانون محاسبات عمومی و در مورد شهرداریها بهتصویب انجمن شهر برسد.
تبصره 2 – در صورت حصول توافق “دستگاه اجرایی” موظف است حداکثر ظرف سه ماه نسبت به خرید ملک و پرداخت حقوق یا خسارات اقدامو یا آن که انصراف خود را از خرید و تملک کتباً به مالک یا مالکین اعلام نماید. به هر حال عدم اقدام به خرید یا اعلام انصراف در مدت مذکور به منزلهانصراف است.
برای مشاوره حقوقی آنلاین با مرکز مشاوره حقوقی در ارتباط باشید .
ماده 4 – هرگاه نسبت به تعیین بهای عادله اراضی و ابنیه و تأسیسات و حقوق و خسارات وارده بین “دستگاه اجرایی” و مالک توافق حاصل نشود:بهای عادله توسط هیأتی مرکب از سه نفر کارشناس رسمی دادگستری تعیین میگردد.
کارشناسان یک نفر از طرف “دستگاه اجرایی” یک نفر از طرف مالک یا صاحب حق و نفر سوم به انتخاب طرفین و در صورت عدم توافق یا استنکاف بهمعرفی دادگاه صالحه محل وقوع ملک انتخاب میشوند رأی اکثریت هیأت مزبور قطعی و لازمالاجرا است.
تبصره 1 – در صورتی که در محل کارشناس رسمی دادگستری وجود نداشته باشد طبق ماده 29 قانون کارشناسان رسمی مصوب 1317 عملمیشود.
تبصره 2 – هرگاه مالک یا مالکین کارشناس خود را حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ اعلام “دستگاه اجرایی” که به یکی از صور ابلاغ کتبی، انتشار دریک از روزنامههای کثیرالانتشار یا آگهی در محل به اطلاع عموم میرسد تعیین ننماید و یا به علت مجهول بودن مالک، عدم تکمیل تشریفات ثبتی،عدم صدور سند مالکیت، اختلاف در مالکیت، فوت مالک و موانعی از این قبیل، امکان انتخاب کارشناس میسر نباشد دادگاه صالحه محل وقوع ملک وموانعی از این قبیل، امکان انتخاب کارشناس میسر نباشد دادگاه صالحه محل وقوع ملک حداکثر ظرف 15 روز از تاریخ مراجعه “دستگاه اجرایی” بهدادگاه نسبت به تعیین کارشناس اقدام مینماید.