بروز رسانی 1403/03/24
هر شخص این اختیار را دارد که مشخص کند بعد از مرگش ، اموال و دارایی هایش به چه کسی تعلق پیدا کند . در صورتی که متوفی دارایی های خود را به شخصی و یا اشخاصی واگذار نکرده باشد ، بر اساس قانون از پیش بینی شده ، فرایند تقسیم اموال بین وراث صورت میگیرد . در این راستا ، مشاوره با وکیل می تواند به روند پیشبرد بهتر فرآیند ، کمک بسزایی کند .
سایت مشاور حقوقی توضیح میدهد :
مدارک لازم گواهی انحصار وراثت :
- شناسنامه و گواهی فوت متوفی :
- استشهادیه محضری
- رسید گواهی مالیاتی (مالیات بر ارث)
- كپی برابر اصل شده شناسنامه وراث
- دادخواست انحصار وراثت
در تصدیق انحصار وراثت :
- درصورتی که وراث یا سایر اشخاص ذی نفع بخواهند تصدیق انحصار وراثت را بگیرند ، درخواست نامه کتبی شامل نام ومشخصات درخواست کننده ومتوفی و ورثه و محل اقامت آنها ونسبت بین متوفی ووارث آماده کرده و به دادگاه ارائه می دهند .
- دادگاه درخواست متقاضی را یک نوبت در روزنامه های کثیرالانتشار آگهی می نماید.
تبصره: دادگاه می تواند به جای اگهی درروزنامه محلی ، به تعداد لازم ، گواهی حصر وارث تهیه کند و به معابر عمومی محلی بچسباند . هزینه این کار بر عهده ی متقاضی می باشد .
- پس ازگذشت یک ماه ازتاریخ انتشار اگهی ، درصورتی که معترضی نبود دادگاه تمام اسناد متقاضی تصدیق را از برگ شناسنامه وگواهی گواه وغیره درنظر گرفته ،تصدیقی که بیانگر تعداد وراث ونسبت آنها به متوفی است را صادر می نماید ودرصورت اعتراض ، دادگاه تاریخی برای جلسه ی رسیدگی به اعتراض مشخص می کند و در آن به معترض و متقاضی تصدیق اطلاع می دهد ودرجلسه ای پس ازرسیدکی حکم نهایی که قابل تجدیدنظر است را صادر می نماید .
- دادگاه بخش می تواند شاهد ها را احضار کرده وگواهی آن ها را بشنود .
- درصورتی که بهای ترکه ( بدهی های متوفی ) بیش از ده میلیون ده میلیون ریال نباشد ، دادگاه بدون انتشار آگهی به ادله درخواست کننده رسیدگی کرده ودرخواست صدور وراثت را بر حسب دلایل ، قبول یا رد می نماید.
- درصورت معلوم نبودن ورثه یا برای تصفیه ترکه وغیره اگر قبلا برای معرفی ورثه آگهی شده باشد ، صدور تصدیق انحصار وراثت ، محتاج به اگهی جدید نبوده و در صورت درخواست هریک از ورثه یا اشخاص ذی نفع ، تصدیق انحصاروراثت صادر خواهد شد .
- رای دادگاه دایر بر دادخواست تصدیق قابل فرجام است.
- درکلیه مواردی که دادستان تشخیص دهد که متوفی بلا وارث بوده و درخواست اشخاص برای صدور تصدیق بی اساس است ، می تواند به درخواست تصدیق انحصاروارثت اعتراض نماید همینطور می تواند در صورتی که متوفی را بلا وارث بداند ، به تصدیق انحصار وراثت درموردی که تصدیق مسبوق ( کسی که از قبل به او اطلاع رسانی شده ) به آگهی نیست اعتراض کند و درهرحال دادستان حق دارد از رای دادگاه پژوهش وفرجام بخواهد.
- مادامی که برای محجور ، سرپرست و برای غایب امین معین نشده ، دادستان می تواند به نام محجور وغایب ، به درخواست تصدیق انحصار وارثت اعتراض نماید .
- درمورد ماده 364 اشخاص ذی نفع می توانند به درخواست تصدیق وهمچنین به تصدیقی که درموضوع وراثت صادر می شود ،اعتراض نمایند ورای دادگاه دراین خصوص قابل پزوهش وفرجام است.
- اشخاصی که تصدیق انحصار وراثت تحصیل کرده اند ، می توانند مطابق تصدیق ذکر شده ، بدهی و مطالبات متوفی را از کسانی که بدهکار و یا طلبکار متوفی هستند ، مطالبه نمایند . بدهکار یا طلبکار باید بدهی و طلب متوفی رابه آن ها اطلاع بدهد .
- بدهکاری که بدهی خود را به وارث متوفی پرداخت می کند ، این اختیار را دارد که از وارث ، گواهی تصدیق انحصار وراث را بخواهد .
- درتصدیق انحصار وراثت به درخواست ورثه ، دادگاه سهم هریک از ورثه را معین می نماید.
- در تصدیق انحصار وراثت باید نسبتی که وارث یا ورثه به مورث خود دارند ؛ از میراث ، به نحو اشاعه مشخص شود .
- درصورتی که ورثه بخواهد ملک غیرمنقولی که به نام مورث ثبت شده است ، به نام خود ثبت کند ، باید تصدیق انحصار وراثت یا رو نوشت گواهی شده آن را که شامل تعیین سهام باشد ، به اداره ثبت ارائه دهد .
وب سایت مشاوره حقوقی ، مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری را در انجام فعالیت های حقوقی ، به شما پیشنهاد میدهد .