بروز رسانی 1401/03/09
مهریه ، یک میزان خاص مادی است که طی توافق صورت گرفته ، شوهر متعهد می شود که در جهت امنیت خاطر همسر خود ، به او بپردازد . مهریه ، تدبیر هوشمندانه ای است که در جهت برقرار کردن تعادل در روابط بین زن و مرد و پیوند آن ها ، اعمال شده است و در حیا و عفاف زن ، ریشه دارد .
مهریه نشانه ای فطری برای زن است که شآن و عزت او اجازه نمی دهد که خود را رایگان در اختیار مرد قرار دهد و زن این موضوع را به صورت فطری درک کرده است .
همین امر باعث می شود که علی رغم ناتوانی جسمی زن نسبت به مرد ، مرد در امر ازدواج و خواستگاری ، پیش قدم می شود .
در اسلام هم مهریه یك چیز ابداعی و اختراعی نبوده بلكه اسلام مهریه را به حالت فطری و طبیعی آن برگردانید.
میتوان مهریه را بعنوان یك پشتوانه اجتماعی برای زن دانست چرا که در صورت جدایی ، زن خسارت بیشتری را تحمل می کند از این جهت که مرد با توجه به قدرت بدنی بالاتر معمولاً در اجتماع وارد شده و نفوذ بیشتری دارد و همچنین مردان از نظر اجتماعی شرایط مساعد تری برای ازدواج مجدد نسبت به زنان دارند ولی زنانی که متارکه کرده اند ، بیوه محسوب می شوند و در ضمن جوانی و زیبایی خود را نیز از دست داده اند .
مهریه به عنوان پشتوانه ای برای جبران بخشی از ضررهای زن ناشی از متارکه بوده و در ضمن امنیت خاطری برای تامین نیازهای یک زندگی مناسب است .
همانطور که در قرآن کریم آمده است :
( وآتُو النِسأَ صَدُقاتِهِنَّ نَحْلَ .) ؛ ( .سوره نسآ. )
مهریه ای که زن دریافت می کند ، کاملا حق خود او است و پدر و برادران و غیره هیچ مالکیتی بر آن ندارد و اشاره می کند که حتما باید این مبلغ به خود زن جداشده از همسر ، تعلق گیرد .
سایت مشاور حقوقی در ادامه توضیح می دهد :
در نظام حقوق زن در اسلام می خوانیم که ارزش معنوی مهریه برای زن ، بسیار بیشتر از ارزش مادی آن می باشد .
مهریه حمایت مالی مرد از زن ، بعد از جدایی می باشد با این توضیح ، به هیچ وجه حداقل و حداکثر برای مهریه وجود ندارد.
البته متأسفانه امروزه ، مهریه جنبه ی رقابتی و تجملاتی به خود گرفته و از هدف و اصالت اصلی خود در نزد ما ، فاصله گرفته است .
در صورتی که اساسا مرد باید میزانی مهریه را متعهد شود که توانایی پرداخت آن را داشته باشد . خصوصا در صورتی که به صورت عندالمطالبه باشد .
در بحث مربوط به مهریه ، موضوع عندالمطالبه و عندالستطاعه بوجود می آید که وکیل پایه یک دادگستری در مورد این مبحث ، اینگونه توضیح می دهد :
عند المطالبه ، حالتی از شرایط پرداخت مهریه می باشد که در آن ، زن ، هر هنگام که بخواهد می تواند آن را از مرد طلب کند و مرد هم طبق توافق قبلی ، موظف است مهریه را به صورت کامل به زن پرداخت کند و در غیر این صورت زن می تواند از طریق مراجع قانونی نسبت به اخذ مهریه اقدام کند .
اما عندالاستطاعه به این صورت می باشد که با توافق طرفین ، مرد موظف است در حد توان و میزان دارایی خود ، ( اگر توان و شرایط مالی پرداخت مهریه را داشته باشد ، ) مهریه را به زن پرداخت کند و در صورتی که استطاعت مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد ، این وظیفه از گردن او برداشته می شود .
پیشنهاد می کنیم در امور حقوقی مربوط به مهریه خود ، از طریق وب سایت مشاوره حقوقی ، از بهترین مشاوره حقوقی مهریه ، بهره مند شوید .